Informatie Patiëntgerichte Communicatie
De tijd dat de patiënt met een hoge mate van respect en afstand de huisarts of specialist tegemoet trad lijkt achter ons te liggen. De patiënt stelt zich meer en meer op als veeleisende consument en ziet de dokter als leverancier van een dienst. Daarnaast wordt van de arts verwacht dat deze zich niet meer alleen richt op de fysieke gezondheid,
maar dat ook aandacht besteed wordt aan de persoon. Zo zien we dat in de basisopleiding meer aandacht besteed wordt aan zaken als sociale vaardigheden en gesprekstechniek.
Deze veranderingen vereisen ook een verandering in vaardigheden, niet alleen voor de huisarts en specialist, maar ook voor de doktersassistent(e). Immers, zij of hij is meestal degene die het eerste contact met de patiënt heeft.
Voor wie?
Deze praktische training is bedoeld voor doktersassistenten in de huisartspraktijk of polikliniek die de kwaliteit van hun communicatieve vaardigheden willen vergroten.
Inhoud
De volgende onderwerpen komen in deze training aan de orde:
- Communicatie
- De telefoon als communicatiemiddel
- Gesprekstechnieken
- Omgaan met lastig gedrag
- De angstige patiënt
Leerdoelen
Na deze praktische training ken je de algemene principes van de verbale en non-verbale communicatie en de gesprekstechnieken en ben je in staat verschillende gesprekken met de patiënt (en collega’s) te voeren. Tevens kan je het lastige gedrag begrijpen en ombuigen.
Werkwijze
Deze training is zeer praktijkgericht. De dagelijkse praktijk van de deelnemers geldt als uitgangspunt. De verhouding theorie/praktijk is 30/70. Theoretisch presentaties van de trainer wordt direct vertaald naar concreet gedrag. Dit wordt middels rollenspellen geoefend. Daarnaast wordt gewerkt met
groepsdiscussies, vragenlijsten, en checklists. De deelnemers ontvangen overzichtelijke syllabus, waarin de theorie uitgebreid behandeld wordt.
Duur, locatie en kosten
Deze compacte training duurt één dag. Hierdoor is de tijd dat de assistente van de praktijk of de poli weg is beperkt. Het programma start om 9.30 uur (ontvangst vanaf 9 uur) en eindigt om 17.00 uur. Uiteraard is de lunch inbegrepen. Er is geen aanvullende studiebelasting.
De training wordt gehouden in of rond Utrecht op een lokatie die tevens goed per openbaar vervoer bereikbaar is.
De kosten voor deelname bedragen € 445,00 (vrijgesteld van btw). Dit is inclusief cursusmateriaal, koffie, thee, en lunch.
Cursusdata:
Deze cursus wordt verzorgd op:
maandag 11 maart 2024;
vrijdag 24 mei 2024;
maandag 7 oktober 2024;
vrijdag 22 november 2024;
Het aantal deelnemers is beperkt.
Ook als maatwerk training voor uw praktijk
Deze cursus kan ook speciaal voor uw praktijk of polikliniek verzorgd worden. Het programma wordt in overleg met de praktijkhouder, de leidinggevende en/of de assistenten samengesteld.
In sommige praktijken is niet de communicatie met de patiënt het onderwerp van de training, maar staat meer de onderlinge communicatie en samenwerking centraal.
Niet alleen de inhoud van het programma, maar ook de duur kan variëren: van een enkele middag of avond, tot meerdere (zater)dagen.De cursusprijs wordt in dit geval bepaald aan de hand van de duur en is onafhankelijk van het aantal cursisten.
Neem gerust contact met ons op om te weten wat de mogelijkheden zijn voor uw praktijk!
Roovos Organisatieontwikkeling heeft het Q-Keurmerk®. Dit is het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Het Qualiteits
Accreditatie-instituut Tandheelkunde voor bij- en nascholing in de tandheelkunde. We zijn tevens als onderwijsinstelling erkend door het Centraal Register Kortdurend Beroepsonderwijs (CRKBO).
|