Nieuwe Teertuinen 24

1013LV Amsterdam

020 - 330 61 84

info@roovos.nl

contactformulier

Home Wat we doen Tandheelkunde Huisartsen

Praktijkbegeleiding

Als praktijkhouder bent u goed opgeleid in de tandheelkunde. Daar ligt ook uw passie. Tandartsen worden niet opgeleid in de praktijkvoering. Dat moeten ze maar zo‘n beetje gedurende de jaren zelf ontdekken. Dan is het niet zo verwonderlijk dat je af en toe geconfronteerd wordt met vraagstukken en problemen waar u niet zelf uit komt, en waar u wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Maar het kan ook zijn dat u juist op tandheelkundig gebied een 'sparringpartner' kunt gebruiken:

  • de werkdruk is zo hoog, kan dat niet anders?
  • heb ik alle protocollen wel op orde?
  • kan mijn materiaalverbruik en voorraadbeheer efficiënter?
  • is er geen betere oplossing voor mijn inrichting?
  • ik ben (tijdelijk) minder of niet beschikbaar, wie kan waarnemen?

U hoeft niet elke keer zelf het wiel uit te vinden……….dat hebben wij al voor u gedaan!

Werkwijze

Intake

Na ons eerste contact (meestal telefonisch) volgt de intake. Wij komen naar de praktijk, waar deze ook gelegen is. Dat kan uiteraard ook buiten de behandeluren. We krijgen zo een indruk van uw praktijk, maken soms kennis met andere praktijkmedewerkers, en we hebben alle rust om samen uw vragen uit te diepen. Soms krijgt de intake vanzelf het karakter van een adviesgesprek en kunt u daarna weer verder. Indien het nodig is volgt op het intakegesprek een voorstel (behandelplan). De intake en het plan van aanpak horen bij elkaar en daar rekenen we een standaardtarief voor.

Begeleiding

Het karakter en de duur van de begeleiding zijn uiteraard afhankelijk van de vraag die ons voorgelegd wordt. Géén ‘One Size Fits All-aanpak!’ Om toch een beeld van de mogelijkheden te krijgen staat hieronder een aantal voorbeelden van uitgevoerde opdrachten. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op…. het eerste telefoontje kost u immers niets!

Nazorg

Uiteraard houden we de vinger aan de pols. En hier geldt ook: bellen mag altijd!

Voorbeelden uitgevoerde opdrachten

werving en selectie

Goed tandheelkundig personeel is schaars. Als u een vacature heeft bent u wellicht blij met elke reactie die komt. Toch blijft een goede werving en selectie lastig. Roovos Organisatieontwikkeling ondersteunt tandartspraktijken in dit proces.

begeleiding maatschap

Een maatschap was sterk gegroeid. Er was ook een aantal nieuwe maten toegetreden. Het was onduidelijk waar ieders aandachtgebieden lagen: sommige dingen werden dubbel gedaan, soms na veel vergaderen; andere zaken bleven liggen. Gecoacht op effectief en efficiënt vergaderen, managementtaken verdeeld op basis van affiniteit en competenties. Heldere samenwerkingsafspraken gemaakt.

aanbrengen managementstructuur

Grote praktijk met twee eigenaren. Meerdere tandartsen, mondhygiënisten, in loondienst. Tandarts-eigenaren wilden ook zeker blijven behandelen. Extra managementlaag (floormanager en officemanager) ingesteld, die het dagelijks management voerden. Tandarts-eigenaren zijn ‘in de kamer’ ondergeschikt aan het dagelijks management, maar tijdens MT-overleg ‘in charge’ (voor de grote lijn).

verbeteren onderlinge verhoudingen en samenwerking

Middelgrote praktijk met ‘lieve’ manager / praktijkhouder en opstandig personeel. Na inventarisatie van knelpunten team weer op de rit gezet, en praktijkhouder wat haar op de tanden gegeven.

begeleiden verandering

Stichting voor bijzondere tandheelkunde, met twee tandartsen ‘aan de leiding’. Stichting moest meer bedrijfsmatig werken. ‘Oude garde’ kon moeilijk wennen aan veranderingen. Begeleiding van de verandering. Managementteam getraind in hun rol. Teamtraining uitgevoerd, gericht op het realiseren van doelen en het werken volgens de afgesproken rollen en procedures.

opzetten functie praktijkmanager

Sterk groeiende praktijk. Tandarts wilde een praktijkmanager, maar er waren nog weinig structuren. Gedurende enige tijd part-time aan de praktijk verbonden om functie op te zetten (taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden). Toen het team gewend was aan het fenomeen ‘praktijkmanager’ samen met de tandarts de praktijkmanager gezocht en ingewerkt.

praktijktrainingen

Voor diverse praktijken diverse maatwerktrainingen verzorgd, rond verschillende thema’s: communicatie met de patiënt, onderlinge communicatie en samenwerking etc.

individuele coaching

Verschillende tandartsen gecoacht op managementvaardigheden: aansturen personeel, voeren van moeilijke gesprekken, conflictbemiddeling, opzetten personeelsmanagement-systeem etc.

Een greep uit de reacties

Vorige week heb ik mijn eerste vergadering en de jaarlijkse functioneringsgesprekken met het personeel gevoerd. De vergadering was een hele positieve ervaring voor iedereen en het liet me zien hoe belangrijk de assistentes het vinden om mee te denken en gehoord te worden en het voor mij was het heel belangrijk om te luisteren en de dames ruimte te geven. Volgende data zijn al vastgelegd.
De functioneringsgesprekken hebben heel veel opgeleverd, vooral jouw tip om de data tijdig aan te kondigen en ze zelf na te laten denken over de taakonderdelen die goed lopen en de onderdelen die voor verbetering vatbaar waren, was heel veel waard. Ik heb gezien dat ze hierdoor zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor hun werk.
Van alle drie mijn assistentes heb ik hierdoor waardevolle informatie gekregen. Ook de moeilijke zaken zijn besproken en voor zover ik het kan bekijken hebben we er allemaal een “zuiver” gevoel over kunnen houden. Dank je wel voor je begeleiding. Ik heb erg veel aan onze bespreking gehad.

tandarts Hannie Opdam, Zwolle

Net een receptioniste aangenomen die deze week voor t eerst heeft meegedraaid….voelt goed …nog vaak aan de cursus gedacht en de papieren erbij genomen tijdens de sollicitatieprocedure!

tandarts Marieke Dorrepaal, te Amersfoort

Sinds jouw begeleiding verlopen onze maatschapsvergaderingen veel beter. De onderlinge sfeer is ook veel beter. We zijn weer een team! Dat is ook te merken aan de assistenten, die met zichtbaar méér plezier werken. Dank!

tandartsen J. v.d. B. en E. H., te V.

Graag wil ik je nog bedanken voor het verzorgen van de plezierige cursus communicatie binnen mijn praktijk. De assistentes hebben deze dag als gezellig, en leerzaam ervaren. Ik hoop dat we binnen de organisatie de vruchten kunnen plukken van deze dag.

tandarts Joline Dogterom, te Middelharnis.

Sitemap Disclaimer Leveringsvoorwaarden Klachtenregeling Privacy